“Een belangrijke kwalificatie van een tijdelijk ingezette specialist (gedetacheerde) is flexibiliteit. Wij passen ons snel aan op de situatie en omgeving waar wij worden ingezet. Dat moet ook wel als ik bijvoorbeeld wordt ingezet tijdens ‘kortlopende’ projecten met als doel iemand te vervangen of om mijn specifieke kennis en ervaring in te brengen. Als ik voor een langere periode werkzaam ben bij een opdrachtgever komen echter mijn vakkennis en werkervaring pas goed tot zijn recht. Je wordt opgenomen als een volwaardig (Scrum)teamlid en deelt onderlinge kennis en ervaring met je collega’s in het project of programma,” vertelt Erwin Beekmans.

Frisse blik

“Mijn motto is: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.’ Bij veel bedrijven wordt al jaren op dezelfde manier gewerkt. Als ik binnenkom, dan heb ik een frisse blik op de zaak. Daarmee kan ik door ingesleten procedures en werkwijzen kijken. Zo kunnen we de zaken echt verbeteren,” legt Erwin uit. “En zeker als je voor een langere tijd bij een opdrachtgever bent, is dat een groot voordeel. Je kunt dan wat rustiger naar alles kijken. Bij een korte opdracht voer je vooral je werk goed uit, maar kun je niet echt naar het grotere geheel kijken.”

“Het maakt je flexibel en je kunt op meerdere projecten werken. Ook zie je dus andere dingen. Zo had ik bij een opdracht van de Koninklijke Bibliotheek veel met tekst te maken. Ik ben zelf een taal-enthousiast en zag op sommige plekken dat er nog veel fouten in de teksten zaten en toch eigenlijk ook het visitekaartje van de Koninklijke Bibliotheek zijn. Die kon ik er dus direct uithalen,” glimlacht Erwin.

Vaker bij dezelfde opdrachtgevers

Erwin is een gepokt en gemazeld tester en werkt al 13 jaar bij DKTP. In die tijd heeft hij veel opdrachten gedaan, soms meerdere bij dezelfde opdrachtgever. “Je weet al hoe ze werken, dus is het eenvoudiger om in te stromen. Daarnaast weet de opdrachtgever wat je kunt en zijn er geen tot weinig inwerkkosten. Je bent ten slotte al bekend met de procedures, collega’s en bedrijfsspecifieke werkwijze. Dat maakt het intakegesprek – niet altijd een van de leukste onderdelen– ook aangenamer. Opdrachtgever en -nemer kunnen snel en dieper op de uitdaging die geslecht moet worden, ingaan.

Testen van systemen en applicaties

Het werk van Erwin bestaat voornamelijk uit het testen van updates van systemen en applicaties op de testomgeving. “Ook testen we dan op eventuele fouten die in het functioneel ontwerp geslopen zijn en hoe gebruiksvriendelijk de updates zijn.” In zijn huidige opdracht bij een verzekeraar helpt hij ook bij het analysetraject van de sprints in een agile omgeving. “Iets nieuws voor mij, maar wel een hele leuke uitdaging. Ik ben direct begonnen om mij hier in te verdiepen en wil hier zeker meer mee doen.”

Slagen maken

De ervaring en expertise van een gedetacheerde is de grootste waarde voor een opdrachtgever. En wanneer hij aan een langlopend project kan werken, komt die expertise helemaal tot zijn recht. “De vastigheid van een lang project is erg fijn, zowel voor mij als voor de opdrachtgever. We weten beide waar we aan toe zijn. Bij een kortlopende opdracht zijn wij in staat om, vrijwel meteen, productief te zijn. Zo kunnen we echt slagen maken.”

Menu