Vorige maand interviewden we DKTP-medewerkster Annett Heikens. Voor het interview van deze maand had zij collega Willem Weide aangedragen. Helaas was Willem verhinderd deze maand, dus laten we iemand anders aan het woord. Hans van Beijnen werkt sinds afgelopen maart via DKTP. Hij reist elke dag met het openbaar vervoer van zijn woonplaats Amsterdam naar Utrecht. Wij vroegen hem het hemd van het lijf.

Welke opleiding(en) heb je gedaan en wat is je werkervaring?

“Ik heb in Groningen de studie Bedrijfskunde (drs) gedaan. Ik vind de variatie van de studie erg leuk. Het is heel erg in de breedte en ik ben ook heel breed geïnteresseerd. Denk dan aan vakken als organisatiekunde, recht en sociale psychologie – helaas dus weinig technische vakken. Na mijn studie ben ik vrij snel in de IT terechtgekomen. In eerste instantie met het implementeren van ERP-pakketten. Daarbij gaat het om het automatiseren van bedrijfsprocessen, dus een link met de studie is er wel. Negen jaar geleden heb ik een overstap gemaakt naar het testen. Dat testen was doorgaans op basis van Functioneel Ontwerpen. En een deel daarvan betrof geautomatiseerd testen met behulp van Parasoft SOAtest.”

Wat doe je op dit moment?

“Sinds maart dit jaar werk ik via DKTP als tester bij het Ministerie van Defensie in Utrecht. Er draaien hier diverse applicaties binnen een service-georiënteerde omgeving en daarnaast loopt er een aantal projecten voor nieuwe applicaties. Ik test vooral fixes en aanpassingen voor Beheer en af en toe voor de projecten. Voor een deel gebruik ik daarbij de front-end van die applicaties en daarnaast bouw ik testsuites in Parasoft SOAtest.”

Waar ben jij heel goed in? En waarin wil je beter worden?

“Ik kan me over het algemeen goed verplaatsen in de gebruiker. Daardoor koppel ik soms meer terug naar ontwikkelaars dan alleen de functionele en technische problemen. Verder kan ik helder en zakelijk schrijven. Dit is handig bij het maken van een werkinstructie of trainingsmateriaal. Waar ik beter in wil worden? Ik heb geen technische achtergrond, maar het testen wordt steeds meer een technische aangelegenheid. De tooling is daarnaast ook steeds professioneler. Ik moet dus meer technische kennis opdoen. Dat gaat trouwens bij mij het best als er een concrete vraag of probleem is waarbij ik specifieke kennis nodig heb.”

Wat wil je op werkgebied nog bereiken?

“Testen past goed bij mij – ik heb een kritische blik en ben tot op zekere hoogte een perfectionist. Het betekent wel dat ik steeds kijk naar het werk van anderen. Ik denk dat het me nog meer voldoening geeft om zelf iets te maken. Dat kan overigens heel veel vormen aannemen, van een uitgebreide werkinstructie tot een kast voor thuis.”

Wat is buiten je werk jouw grote passie?

“Ik doe regelmatig aan duursport. Dat begon 8 jaar geleden met hardlopen en 3 jaar geleden heb ik een racefiets gekocht. Eind vorig jaar heb ik een cursus borstcrawl gedaan en sindsdien zwem ik elke week. Dit jaar heb ik 3 keer deelgenomen aan een (kwart) triatlon. Leuk, ook weer vanwege de afwisseling. Waar je me ’s nachts wakker voor kunt maken? Elke dag weer moet ik mijn best doen om op tijd in bed te liggen, dus laat mij maar slapen.”

Wie is je collega die het stokje van je over mag nemen en waarom?

Omdat ik nog niet zo lang voor DKTP werk, heb ik nog nauwelijks collega’s gezien of gesproken. Is Jesse Bobeldijk al eens langsgekomen in deze rubriek?”

Menu